Akustik på den moderne arbejdsplads

Akustik på den moderne arbejdsplads

Akustik er det område af fysikken, der beskæftiger sig med lyd, hørelse og vibration. Lyd er fornemmelsen af ​​hørelse, enten genereret af luftens bevægelse (lyd) eller af vibrationen af ​​et objekt (vibration). Videnskaben om akustik har at gøre med lydens egenskaber, dvs. dens udbredelse, transmission og modtagelse, og med menneskers opfattelse af lyd.

Akustik som felt har mange moderne anvendelser på arbejdspladsen. Støjkontrol, lydgengivelse, taleakustik og høreapparater er blot nogle få eksempler på, hvordan akustik spiller en rolle på arbejdspladsen.

Lyden af ​​et trykluftsbor på en gade, lyden af ​​en højttaler ved en rockkoncert, lyden af ​​en revolver på en skydebane, lyden af ​​et jetfly, der flyver over hovedet, lyden af ​​et metrotog, lyden af ​​et bilhorn, lyden af ​​en telefon, der ringer, lyden af ​​en aktiv forestilling i en biograf, lyden af ​​en skoleklokke – disse er alle eksempler på tilstedeværelsen af ​​lyd i vores hverdag.

Akustik spiller en rolle i alle disse situationer, enten i genereringen af ​​lyd eller i udbredelsen af ​​lyden, hvor vi kan høre den. For eksempel i skoleklokkeeksemplet genereres klokkens lyd ved, at klokken slås med en lille hammer, men det er de akustiske parametre ved ​​selve klokken og det miljø, hvori klokken bliver slået, såvel som det rum hvori vi hører den i, der bestemmer, hvor høj lyden opfattes som værende. Lyden af ​​et jetfly, der flyver over hovedet, genereres af jetflyets bevægelse, men det er akustikken ved ​​jetflyet og den omgivende luft, der bestemmer, hvor høj lyden af ​​jetflyet opfattes som. Disse eksempler illustrerer, at lyd ikke er en egenskab ved et stof eller en genstand isoleret. Det er samspillet mellem objektet eller stoffet og det omgivende miljø, der bestemmer lydens styrke og øvrige karakteristika.

Mange moderne teknologier er tilgængelige for at forbedre akustikken i et rum. Det primære mål med disse teknologier er at levere den maksimale mængde lyd til det maksimale antal lyttere til en minimal pris (eller at gøre det modsatte, ligeledes til en lav pris). For at nå dette mål bruger akustikere en række værktøjer og teknologier. Nogle er grundlæggende, såsom isolering og lydforvrængning, mens andre er mere sofistikerede, såsom bølgeledere og akustiske horn.

Akustik spiller en rolle på arbejdspladsen på flere måder. Akustikkens måske vigtigste rolle på arbejdspladsen er styringen af ​​lyden. Som nævnt ovenfor er der en række lydkilder på arbejdspladsen. For at være produktive på arbejdspladsen skal medarbejderne være i stand til at fokusere på deres arbejde. Det er meget svært at koncentrere sig om sit arbejde, hvis der er for meget lyd. Dette kan være resultatet af eksterne lydkilder, såsom trafikstøj, eller interne lydkilder, såsom musik eller en nabosamtale. Akustik kan bruges til at styre lydniveauet på en arbejdsplads, og der findes i dag mange gængse teknologier hertil. Akustiske vægelementer er et godt eksempel herpå, og disse fungerer ved at absorbere frem for at reflektere lydbølger, hvilket hæmmer lydens rejse gennem rummet og givet mindre genklang og derved en lavere baggrundsstøj.

Share