I Danmark har vi altid været gode til at designe. Ikke mindst inden for møbler og mode. I denne artikel vil vi tage dig med på en historisk rundtur, hvor du kan lære mere om alle de største danske designere. Vi starter helt tilbage i 1800-tallet og arbejder os frem mod dagens kendte navne som Bjarke Ingels og Louise Campbell. Så uanset om du er interesseret i dansk design eller ej, er der nok at lære her.
De største danske designere
Vi begynder vores historiske rundtur med at kigge på en af de første danske designere, nemlig Thorvald Bindesbøll. Han var en af de første, der begyndte at eksperimentere med nye former og materialer. Og han er især kendt for sit arbejde med porcelæn og sølv. I løbet af sin karriere designede han flere tusinde produkter, herunder brugskunst som bestik, kopper og tallerkener. Men han har også designet møbler, lamper og tekstiler. Nogle af hans mest kendte værker er porcelænskrusene til Bing & Grøndahl og sølvbestikket “Det Kongelige Danske Hofleverandørsamarbejde”.
I 1930’erne dukkede en ny generation af danske designere op på scenen. Denne generation blev kendt som de “funktionelle”, og deres arbejde var præget af enkelhed og funktionalitet. De funktionelle designere ville skabe produkter, der var enkle at bruge og vedligeholde. Og deres mål var altid at gøre livet lettere for forbrugerne.
Se eksempel på dansk design fra 1938.
I 1950’erne begyndte mange danske designere at eksperimentere med nye teknikker og materialer. Dette førte til en ny type design, som kom til at danne grundlaget for det, vi i dag kender som “dansk design”. De mest kendte designere fra denne periode er Verner Panton, Nanna Ditzel og Ole Wanscher. Deres arbejde var præget af farverigdom, legepladsagtighed og funktionalitet. I løbet af 1950’erne designede de mange ikoniske produkter, der stadig er populære i dag.
I 1960’erne begyndte dansk design at blive mere internationalt orienteret. Danske designere begyndte at samarbejde med udenlandske virksomheder, og deres produkter blev eksporteret til hele verden. I løbet af denne periode opstod der en ny type design, som kom til at danne grundlaget for det, vi i dag kender som “skandinavisk design”.
I 1970’erne og 1980’erne begyndte mange danske designere at eksperimentere med nye teknikker og materialer. Dette førte til en ny type design, som kom til at danne grundlaget for det, vi i dag kender som “industrielt design”. De mest kendte industrielle designere er Børge Mogensen, Verner Panton og Poul Henningsen.
I 1990’erne begyndte dansk design igen at blive mere internationalt orienteret. Danske designere begyndte at samarbejde med udenlandske virksomheder, og deres produkter blev eksporteret til hele verden. I løbet af denne periode opstod der en ny type design, som kom til at danne grundlaget for det, vi i dag kender som “minimalistisk design”.
I 2000’erne begyndte en ny generation af danske designere sig at gøre bemærket på den internationale scene. Denne generation blev kendt som de “stjernedesignere”. Deres arbejde er præget af enkelhed, funktionalitet og bæredygtighed. De mest kendte stjernedesignere er Bjarke Ingels, Louise Campbell og Cecilie Manz.
Forskellige perioder og trends
Dansk design har altså gennemgået mange forskellige perioder og trends. Men én ting er sikkert: Danskerne har altid været gode til at designe produkter, der er både funktionelle og flotte. Og dette tradition fortsætter ind i fremtiden.
Se mere dansk design på Homeowner.dk.