Er dit billedet blevet kopieret eller stjålet?

Er dit billedet blevet kopieret eller stjålet?

Øv! – hvor tarveligt.

Det er fornemmelsen, når én af dine super billeder er blevet snuppet af en anden – og så måske endda uden at fortælle dig om det.

Det er både traveligt og ulovligt.

Heldigvis kan der gøres noget ved det. I denne miniguide kommer vi kort ind på:

  • Hvordan finder du dine kopierede billeder
  • Hvad det vil sige at kopiere et billede
  • Lidt omkring satserne
  • Hvordan du får hjælp til det

Denne guide er et kort uddrag af den information du kan finde om stjålne billeder her>>

Hvordan finder du dine kopierede billeder

Der findes flere forskellige måder du kan finde ud af om dit billede er kopieret. De 2 nemmeste metoder er umiddelbart. Enten at højreklikke på dit eget billede og herefter “Søg med Google Lens”. Herefter kommer der en lang række søgeresultater op på google som du så kan bladre igennem, for at se om alle instanser af billedet er nogle du kender, eller om der er steder som billedet optræder som du ikke kender noget til.

Du kan også installere et plugin til chrome som f.eks. tineye – den kan også søge ud fra det billede du højreklikker på. Den finder måske ikke helt så meget som Google Lens, men er et godt alternativ at have i baghånden.

Skal du gøre noget ved det?

Jeg skla ikke bestemme hvordan du skal gøre.

Men:

Jeg vil sige – er det en privatperson, som har delt dit billede fordi han/hun synes det var flot uden at udgive sig for at personen selv har taget det, eller bliver det brugt at f.eks. en frivillig forening, ville jeg personligt ikke gøre mere ved det.

Du kan evt. skrive til personen og bede dem tage det ned, hvis du finder det upassende.

Hvad vil det sige at kopiere et billede

Kopiering af et billede kan enten være i sin helhed eller det kan være et delelement. Lad os sige du har taget et billede af din hund, der løber i din have derhjemme. Så må en anden person hverken bruge hele billedet eller f.eks. gritlægge din hund og bruge i et billede han selv skaber. Begge dele er at kopiere dit billede.

Lidt omkring satserne

Det kan være dyrt at overtræde loven – og vil typisk ligge mellem1000-4000 kr pr billede i vederlag og et eventuelt tilsvarende beløb i godtgørelse.

Sådan får du hjælp

Ikke overraskende, så kan det være svært at få en person til at indse at de skylder dig penge for brug af dit billede. Derfor kan det være en god idé at få hjælp af en specialist, som f.eks. Not Allowed. Herved er du sikret at alt foregår korrekt og at du

 

Share