Hvad er teknologi og hvad gør det ved os?

Hvad er teknologi og hvad gør det ved os?

Teknologi er på ingen måde et nyt begreb. Så længe mennesket har været på jorden, så har der også været nogen der har forsøgt at omsætte videnskabelig viden til praktiske formål. især i det 20 århundrede er det gået rigtigt stærk på den teknologiske front. Men hvordan har det egentligt påvirket os?

Teknologi er en moderne revolution

Siden industrialiseringen er det gået rigtigt stærk med den teknologiske udvikling, og vi har ikke set os tilbage siden. Teknologien har b.la. givet os dampmotoren, samlebåndet og ikke mindst internettet og smartphones. Og dette har både positive og negative konsekvenser; for teknologien har nemlig ændret selve den måde vi lever vores liv – og endda den måde vi tænker på.

Teknologien bevæger sig i dag med lynets hast

Den moderne verden er domineret af computere, der fra den ene dag til den anden bliver kraftigere, hurtigere og mere kompakte i størrelsen. Samtidigt har langt flere mennesker adgang til disse computere og deres mindre slægtninge, smartphones. Og dette har vist sig at have stor indflydelse på os mennesker.

Teknologi og kommunikation

Måden vi kommunikerer på er en af de ting ting, der virkelig adskiller os fra tidligere tiders mennesker. I dag kommunikerer vi nemlig gennem et utal af forskellige digitale medier, såsom e-mails, sms, IM apps og selvfølgelig via telefonen. Kommunikation er i stor udstrækning noget man gør på farten med hurtige og korte beskeder. Hvis man skal tage de negative briller på, så kan man med en vis ret argumentere for at vi har mistet evnen til at fordybe os i en virkelig samtale. Hvis man til gengæld skal tage de positive briller på, så har vi nu langt større adgang til at snakke med mennesker øjeblikkeligt – og uden geografiske hensyn.

Teknologi og parforhold

I samme tråd har teknologien også gået ind og pillet ved vores romantiske forhold. De mange datingapps oplever nemlig en kæmpe tilstrømning af nye medlemmer i disse år – og denne tendens ser bestemt ikke ud til at aftage sig. Faktisk møder flere og flere mennesker deres hjertes udkårne via en af disse apps. Der hvor det bliver problematisk er, at vi muligvis risikerer at miste den indledende menneskelige kontakt, og vores forhold til en mulig partner ender med at blive en kende upersonlig, hvis man bogstaveligt talt kan vælge mellem tusindvis af potentielle partnere.

Teknologien er et tveægget sværd

Især den digitale teknologis effekt på os mennesker er rigtig tvetydig. Der er nemlig meget skidt og såmænd også meget kanel. Vi oplever jo netop i disse år mange af de positive sider ved en mere tilsluttet og global verden; med nye muligheder for at kommunikere og møde andre mennesker; og med et hav af underholdningsmuligheder i enhver afskygning. På skyggesiden oplever vi også en større isolering og fremmedgjorthed overfor vores medmennesker end nogensinde før. Det ekstremt hurtige tempo, der lægger sig som et klæde over alting, har desværre også påvirket vores fokus og koncentrationsevne.

I sidste ende er der dog grund til optimisme. Vi skal blot finde den rigtige balance inden teknologien overhaler os indenom.

Share