Kaffe og rosacea – en kort introduktion

Kaffe og rosacea – en kort introduktion

Man vurderer at ca. 70.000 danskere lider af rosacea i en eller anden grad. På trods af omfanget, er det ikke en sygdom der omtales voldsomt meget.

På Sundhed.dk defineres rosacea således:

  • Kronisk inflammatorisk hudlidelse lokaliseret til ansigtet, hyppigst hos midaldrende og ældre personer
  • Morfologien ved sygdommen omfatter erythem, papler, pustler og teleangiektasier lokaliseret i ansigtet, overvejende på kinderne

 

Der er mange teorier og påstande om rosacea, men da det ikke er en udbredt sygdom sammenlignet med andre hudsygdomme, mangler der desværre også forskning på området, hvilket betyder, at du ofte skal dykke ned i forskning i udlandet for at finde mere domæneviden.

En af de mennesker i Danmark, der kender feltet bedst, er Maya Vikjo, som selv har en båd

Rosacea og voksen acne. Maya har siden 2014 forsket i rosacea og de faktorer, der påvirker det. Maya deler sine erfaringer på sin blog mayaviksjo.dk, derudover er hun udøver af probiotika solgt på viksjo.dk.En af de indlæg Maya har lavet, omhandler hvilket effekt kaffe har på rosacea. Du kan læse hele blog indlægget her: kaffe og rosacea

Her følger et uddrag at indlægget:

Der er rigtig mange, der fraråder at drikke kaffe, når man har rosacea, men når jeg ser på dataene om kaffe, tænker jeg, om det ikke bare er en holdning, der mener, at kaffe er usundt, frem for at være baseret på fakta. I test forårsagede kaffe ikke opblussen hos personer med rosacea, og undersøgelsen konkluderede, at temperaturen, ikke kaffen i sig selv, var problemet.

 

Ristning af kaffebønner

Jo stærkere kaffen er, jo mere koffein får du fra koppen. Det betyder, at den samme kaffe brygget med espresso er stærkere end en brygget med filterkaffe. I modsætning til hvad jeg troede, resulterer mørkere stege faktisk i lavere koffeinniveauer, fordi noget af koffeinen fordamper ved højere temperaturer. En lettere ristning bevarer mere af kaffens egen smag og mere koffein. Der er to hovedtyper af kaffebønner; Arabica og Robusta. Der findes også Excelsa og Liberica typer, men de bruges sjældent i Europa. Robusto har mere koffein end Arabica bønner

Typer af kaffe

Koffein er et af de stoffer kaffeplanter bruger til at beskytte sig mod skadedyr og svampe. Robusto-kaffe dyrkes i lavere og varmere egne og bliver derfor angrebet mange gange. Derfor skal Robusto producere mere koffein end Arabica, som vokser højere og i køligere luft. Robusta er lettere at dyrke og derfor billigere, men betragtes også som en mere “raffineret” kaffe end Arabica.

Mug i kaffe

Kaffebønner kan blive mugne og danne nogle giftstoffer. Fortrinsvis måles ochratoksin og aflatoksin. Fødevarestyrelsen prøver hvert år en risikogruppe af fødevarer for at tjekke for toksinniveauer. Kaffe, kakao, nødder og tørret frugt fra lande med høje temperaturer og luftfugtighed er generelt højrisiko.

Generelt er hygiejnen i kaffeproduktionen god, men instant kaffe og koffeinfri kaffe er generelt højere. Det sidste er ikke overraskende, da koffein er plantens eget toksin, der bekæmper mug.

Skrevet af Maya Viksjø – indehaver af Viksjø ApS

 

Share