Sådan får du dit tøj til at passe sammen – 3 stensikre farvetips

Sådan får du dit tøj til at passe sammen – 3 stensikre farvetips

Hører du til en af mange personer, der finder det vanskeligt at sammensætte din beklædningsgenstande til en harmonisk enhed? Hvis dette lyder bekendt, så behøver du dog ikke at fortvivle. Her får du nemlig et par stensikre metoder til at kombinere dit tøj, så du virkelig kan skille dig ud fra mængden.

Brug farvehjulet i dit tøjvalg

Farve er en af de absolut vigtigste ting ved mode. Hvis du ikke har hørt om et farvehjul, så kan du godt spidse ører nu. Et farvehjul er ganske enkelt et lille hjul med grundfarverne fordelt ud på cirklen, så man nemmere kan se hvad matcher med hinanden. I forbindelse med din tøjsammensætning, så er det især vigtigt at holde de såkaldte komplementær farver på farvehjulet i baghovedet. Komplementær farver er ganske enkelt to farver, der er modsat hinanden i værditone; og det gode ved at kombinere disse farver er, at de automatisk vil kontrastere hinanden og dermed ”poppe”. Det vil derfor være en rigtig god idé, at lære de forskellige komplementær farver at kende på rygraden. Dette vil nemlig kunne hjælpe dig med at vælge de helt rigtige farvekombinationer til dit tøj. De tre hoved komplementær farver er:

  • Rød sat overfor grøn.
  • Gul sat overfor lilla.
  • Blå sat overfor orange.

Du skal dog ikke tage dette bogstaveligt. Komplementær farverne fungerer blot som ledetråd. Prøv f.eks. at lege med farvetonen indenfor de specifikke komplementær farver. F.eks. kan man hurtigt komme til at ligne en af julemandens hjælpere, hvis man iklæder sig i rødt og grønt. Her vil bordeauxrødt eller olivengrønt nok mere være at foretrække.

Neutrale farver virker altid

I den helt anden boldgade finder vi tøj indenfor det neutrale farvespektrum, såsom gråt, sandfarvet, sort eller hvidt. Netop fordi der er tale om langt mere neutrale farver end de stærke farver fra det første tip, så er de på mange måder også langt nemmere at kombinere. En flot neutral farve kan nemlig fungere sammen med stort set alle andre neutrale farver, og er således et bud på en sikker løsning til at se flot ud rent beklædningsmæssigt. Du kunne f.eks. prøve disse kombinationer:

  • Sorte fløjlsbukser kombineret med en simpel hvid t-shirt eller skjorte.
  • Mørkegrå jeans kombineret med en sort denim skjorte eller måske en sort sweater i strik.
  • En sandfarvet chino og en skjorte med sort/hvidt mønster.

Som tommelfingerregel er det desuden bedre, hvis de mørkere farver placeres forneden og de lysere for oven.

Det bedste fra begge verdener

Sidst men ikke mindst kan du prøve at tage det bedste fra begge verdener, og forsøge at kombinere elementer fra de to første tips. Dette kan faktisk vise sig at være en særdeles effektiv måde at få ens tøj til at tage sig allerbedst ud. Metoden er simpel. Du ifører dig ganske enkelt i en beklædningsgenstand eller to fra den neutrale farveskala. Hernæst skal du så blot vælge en tøjgenstand i en komplementær farve, som du mener passer til de andre farver. Du vil nu opleve at denne farve vil springe folk i øjnene i den absolut bedste forstand.

Share