Få professionel hjælp til behandling af et misbrug

Få professionel hjælp til behandling af et misbrug

Misbrug og afhængighed er en sygdom

WHO har i mange år anerkendt alkoholisme, misbrug og afhængighed som en sygdom.

Er sygdommen først aktiveret, bliver den som ubehandlet ofte kronisk og vil udvikle sig progressivt.

 

Genforskning tyder på, at sygdommen kan være arvelig, og at man kan være mere eller mindre disponeret for at udvikle alkoholisme eller afhængighed.

 

Et enkelt familiemedlem med et misbrug påvirket sit eget og hele familiens liv negativt. Derfor er det ikke kun misbrugeren, der har brug for professionel hjælp. Familien skal også tilbydes hjælp.

 

Det har intet med manglende viljestyrke at gøre, det gælder om at få professionel hjælp! Så hurtigt som muligt.

 

“DET KAN OG BØR BEHANDLES!”

 

Hos A Misbrugsbehandling kan man få hjælp til hele familien gennem behandling, terapi, samtaler, foredrag, undervisning og meget mere. Læs om det her: https://amisbrugsbehandling.dk/

 

 

Hvor mange har et overforbrug?

 

De seneste tal fra sundhedsstyrelsen viser at tæt på 900.000 danskere drikker mere end det der er anbefalet og ca. 585.000 danskere har et skadeligt forbrug af alkohol. De drikker mere end højrisikogrænsen.

 

Højrisikogrænsen er på:

  • 14 genstande om ugen for kvinder
  • 21 genstande om ugen for mænd

 

Grænseværdien markerer, at hvis man har et højere ugentligt forbrug end det, har man en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol.

 

En genstand svarer til:

 

  • 1 almindelig øl (maks. 33 cl.)
  • 1 glas vin
  • 1 alkoholcider (maks. 33 cl.)
  • 1 alkoholsodavand (maks. 33 cl.)
  • 1 drink/cocktail (med maks. 4 cl. stærk spiritus)
  • 1 stort shot stærk spiritus (maks. 4 cl.)
  • 2 store shots mindre stærk spiritus
  • 1 flaske vin = 6 genstande
  • 1 flaske spiritus = 20 genstande

 

Mens rigtig mange holder sig indenfor lavrisikogrænser, hvilket er positivt, så er der desværre stadig alt for mange, der drikker mere end lavrisiko og højrisikogrænsen.

 

Hvordan kan man hjælpe og motivere som pårørende?

 

Det er altid fornuftigt og en god ide at få råd og vejledning før snakken med misbrugeren skal tages. Det er samtidig vigtigt, at du har sat dig ind i, hvad du vil motivere til og hvad det indebærer. Desto mere forberedt du er, desto bedre er chancen for succes, og at det lykkedes.

 

Det er vigtigt at vide at en misbruger som regel er fyldt op med benægtelse, dette gør at det for misbrugeren selv er meget svært om ikke umuligt at indse problemet. Misbrugeren vil stort set altid benægte at der er et misbrug og omfanget af det. Mange misbruger prøver at slå problemet hen og negligere det. De vil komme med mange forskellige grunde til at de ikke skal i behandling.

 

Derfor gælder det i langt de fleste tilfælde om at være fuldstændig klar i sin tale om, hvad man ønsker der skal ske, hvornår det skal ske og hvilke konsekvenser det skal have hvis misbrugeren ikke ønsker at få professionel hjælp i form af behandling.

 

Husk et misbrug går aldrig over af sig selv.

 

Anders Nebelong, Misbrugskonsulent

 

 

Share