Træfældning når du anlægger din have

Træfældning når du anlægger din have

Skal du til at anlægge din have, og er haven tilgroet over uoverskuelig? Her kan det være en rigtig god ide at få hjælp af en gartner eller havemand til træfældning, buskrydning, stubfræsning og andre af de grove opgaver, der opstår, når du skal designe din drømmehave.

 

Planter og træer har brug for lys 

 

Hvis du gerne vil have succes med haven – hvad enten der er køkkenhaven eller prydhaven, så er det vigtigt at dine planter får tilstrækkeligt lys i løbet af dagen. Her taler vi om 6-8 timers sol for at opnå et optimalt resultat. Får planterne mindre, så bliver din høst mindre og blomsterne står ikke med den frodighed, som du helt sikkert ønsker dig.

Hvis ikke den rette mængde sol er tilgængelig, kan det betale sig at gå i gang med træfældning og buskrydning af de planter og træer, der tager det meste af solen.

Du kan gribe dette an ved at tage billeder af haven i løbet af dagen. På den måde får du et overblik over, hvilke træer og buske der er de store syndere og som du skal overveje at få fældet.

 

Husk god afstand fra træer til dine højbede

 

Du skal tænke på at rodnettet på et træ er lige så stort som kronen. Du vil helst undgå at rødder fra træer og buske strækker sig ind i dine højbede, for på den måde vil de suge meget af den vand og næring, der er beregnet til dine planter. 

Det er nogle af disse ting du skal være ekstra opmærksom på, når du laver din haveplan. Det kan være en stor fordel af kigge efter inspiration til højbede https://www.mikrohaven.dk/hoejbed-inspiration/ og andre af havens elementer, så du får en idé om, hvordan du kan designe en have der passer rundt om de eksisterende planter i din have. Du kan efterhånden finde højbede i alle former og farver, så det kan godt betale sig at bruge lidt tid på at finde det udtryk og den form der passer til dig og din have – både rent æstetisk og funktionelt.

 

Fæld ikke det hele

 

Det er en gave at eje en have med gamle træer og buske, for det tager altså virkeligt lang tid før et træ vokser sig stort og flot. Derfor er det vigtigt at du griber sagen velovervejet an. Har du først fældet et træ, så giver det sig selv, at du ikke kan gøre det om igen.

Du kan evt. starte med hård beskæring af dit træ – måske endda en topkaping, hvor du bare fjerner toppen af træet. På den måde kan du teste nogle forskellige versioner af uden at træet forsvinder helt. Er det ikke nok, så må motorsaven frem.

Share