Vil du gerne holde frilandsdyr?

Vil du gerne holde frilandsdyr?

Mange mennesker tror nu til dags, at de skal være landmænd og bo ude på landet, før at dit kan holde frilandsdyr. Men dette er ikke nødvendigvis sagen. Er du en af dem som overvejer at anskaffe sig eller flere frilandsyr, så læs med her og bliv lidt klogere på, hvad det kræver.

 

Ikke alle frilandsdyr er lige

Ligesom to personer langt fra ens eller fuldstændig identiske, gør det samme sig gældende med dyreracer. Hver en dyrerace har deres egne unikke behov, som er vigtige at imødekomme, hvis du ønsker at dyrene skal have det godt og undgå svigt.

Som en kort opsummering, er følgende nogle af de mest gængse frilandsdyr:

  • Heste
  • Får
  • Køer
  • Grise
  • Geder
  • Høns
  • Gæs

Eksempelvis er der stor forskel på om du holder høns eller heste. Høns kræver ikke meget plads som sådan, hvilket heste til gengæld gør. Heste har nemlig brug meget ’manøvre’ rum, hvor de kan løbe og bevæge sig. Hertil har de også behov for en stald med tag, mad og andre forhold på plads.

Du bør her være opmærksom på, at du kan være begrænset i at holde visse dyreracer derhjemme. Dette er også en af årsagerne til, hvorfor landmænd har nogle lidt flere fordele, når det kommer til plads.

Find det rette sted

Efter at du har udvalgt hvilken eller hvilke dyr du ønsker at drive, er det næste skridt at finde ud af, hvor du kan holde dem, så deres basale forhold bliver imødekommet på bedstevis. Eksempelvis er der mange grænsninglaugs ude rundt omkring i landet – hovedsageligt ude foran storbyerne.

Det kan være meget fordelagtigt at melde sig ind i en grænsingslaug i dit nærområde, hvis du har adgang til en eller flere. Alternativt kan du undersøge, om du har større græsarealer, som du kan få lov til låne til græsning a dine dyr.

I andre tilfælde kan du være heldig at købe dig ind hos nogen eller leje en ubrugt grund, hvor du kan have dine dyr gående på.

Hvad med indhegning?

Afhængigt af det udvalgte sted, er det vigtigt at undersøge om græsningsstedet har de rette sikkerhedsforanstaltninger. Det er vigtigt, at dit område har det rigtige dyrehegn til den pågældende dyrerace, da du ellers hurtigt kan få problemer.

Du kan blandt andet risikere, at dine dyr løber løbsk, hvilket kan være til fare for trafikken og lignende. Ligeledes kan løbske dyr også give dig økonomisk bøvl, da du er forpligtiget til at have frilandsdyr indhegnet.

Som ny til frilandsdyr kan det være en rigtigt god ide, at du forhører dig blandt erfarne dyreopdrætter. Herudover at du skaffer så meget hjælp som muligt, da det kan hjælpe dig rigtigt meget med at få en god start.

Share